‘Een soort designerstuk’ – een interview met Boris en Dorian van QUADRO, met gastoptreden!

Twee mannen bij het QUADRO klimrek
Dorian (links) en Boris (rechts)

Dorian neemt voor zijn middagpauze het liefst zijn Peppa Pig-lunchbox mee, Boris wordt van maart tot november doorlopend in korte broek gezien op het werk. Wat nog meer kenmerkend is voor de twee QUADRO medewerkers, hoe ze QUADRO zien en wat de directeur aanvullend te vertellen heeft, lees je allemaal in dit interview.

Hoelang werken jullie allebei al bij QUADRO?

Boris: Met onderbrekingen sinds 2005, maar eigenlijk al mijn hele leven. In de jaren negentig heb ik voor school stage gelopen bij QUADRO en ik stond vroeger ook op reclamefoto’s.

Dorian: Ik ben al sinds 15 april 2019 hier.

Waarom weet je dat zo precies?

Dorian: Ik heb een goed geheugen (lacht).

En waarom ben je hier?

Dorian: Ik heb het geld nodig (lacht). Nee, nu serieus: ik kom uit de e-commerce-branche en heb gesolliciteerd naar een marketingfunctie bij QUADRO. De dag erop kwam al het telefoontje en een dag later vond het sollicitatiegesprek plaats – het was een zeer lang en interessant gesprek.

Wat staat er in jullie taakomschrijving?

Dorian: Die is nogal divers: ik ben verantwoordelijk voor alle marketingkanalen wereldwijd, ook voor de webshops. Daarnaast ben ik de eerste contactpersoon voor de distributiepartners in het buitenland – samen met hen bedenk ik marketingactiviteiten en implementeer ze. Maar ik ben ook een beetje een manusje-van-alles. Dat geldt eigenlijk ook voor Boris.

Boris: Klopt. Eigenlijk weet ik helemaal niet waar ik moet beginnen als ik mijn taken moet omschrijven – er is niets wat ik hier nog niet heb gedaan. Momenteel ben ik hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de operationele en strategische inkoop bij QUADRO. Vanwege mijn jarenlange ervaring adviseer ik mijn collega’s verder bijna dagelijks bij vele vragen en geef ik kennis door.

Wat maakt volgens jullie QUADRO zo bijzonder?

Boris: Omdat ik van kleins af ben opgegroeid met het product, is mijn mening misschien niet helemaal objectief. Door de jaren heen is het me steeds duidelijker geworden dat de kwaliteit gewoon super is – vooral sinds ik zelf een dochter heb. Daarnaast is de diversiteit bijzonder. En ook het feit dat wij ons verzetten tegen de ondertussen helaas normale marktmechanismen, dus tegen de wegwerp- en de absolute consumptiemaatschappij. Daartegen steekt QUADRO af, omdat het duurzaam is, kinderen het van kleins af aan kennen en het hun hele leven lang meegaat. Dat merk je ook aan het klantenbestand: ik denk dat een groot deel van onze klanten QUADRO uit de eigen kindertijd kent. De mensen willen de emotie die ze voelen bij QUADRO, aan hun kinderen doorgeven, het hun ook gunnen. De lange levensduur weerspiegelt zich ook in onze garantie die eigenlijk lukraak werd opgesteld, omdat de onderdelen normaal gesproken niet kapot te krijgen zijn.

Dorian: Aanvullend wil ik graag de nieuwste ontwikkeling noemen die momenteel bij QUADRO gaande is: QUADRO Nature. Met QUADRO Nature zetten we de 40-jarige geschiedenis van het bedrijf voort en voegen we er andere innovatieve producteigenschappen aan toe. QUADRO is niet alleen een klimrek, maar ook iets dat op het gebied van ‘urban gardening’ handig kan zijn – maar dat is nog niet alles! Het idee is fantastisch: we hebben een paneel, een verbinding, een buis en kunnen in principe alles ermee maken, meubels bijvoorbeeld. Of beursstands. Die absolute diversiteit vind ik bij geen enkel ander product terug, niet alleen met betrekking tot speelgoed.

QUADRO heeft sinds november 2020 nieuwe kleuren: berry, mint en petrol. Alle drie horen ze bij de Home Serie. Hoe kwamen jullie op het idee voor deze ontwikkeling?

Dorian: Toen het idee met de nieuwe kleuren ontstond, was iedereen in eerste instantie best wel blij. Ver voor mijn tijd was QUADRO rood/zwart, daarna bontgekleurd – met de vier Classic kleuren die we allemaal kennen. Maar toen we zeiden: ‘We willen nieuwe kleuren voor binnenshuis ontwikkelen’, was iedereen razend enthousiast. Van verschillende kanten kregen we namelijk de feedback dat de klanten ook graag pastelkleuren wilden. Goed beschouwd hebben we een zwakke plek getroffen. Dat kon ik goed begrijpen. Bij mij thuis stond het bontgekleurde QUADRO: mijn dochter en ik hadden er veel plezier van – maar mijn vrouw niet; ze wilde het speelgoed in dezelfde, wat rustigere en vooral sobere kleuren van ons interieur. Intussen staat het bontgekleurde klimrek in de tuin van mijn schoonouders, waar mijn dochter en ik steeds weer graag naartoe rijden om er te glijden en te spelen. Sinds de Home kleuren er zijn, mocht QUADRO weer zijn intrek nemen in ons huis. – De Home kleuren, zoals je ze nu kent, zijn afkomstig van Ines, onze teamleider voor gedrukte media en de productontwikkeling. Het was echt veel werk en uiteindelijk is het een echte teamprestatie, waarop iedereen trots mag zijn. Ik ben zeer tevreden met het resultaat.

Wil je nog iets aanvullen, Boris?

Boris: Ik was heel blij om na zoveel jaren eindelijk eens iets anders te hebben (lacht). Dat was best wel tof. Nu is QUADRO een soort designerstuk, een unieke designtool voor klimrekken of meubels dat werd uitgebreid met enkele chique pastelkleuren.

Hoe ziet de bedrijfsfilosofie van QUADRO eruit?

Boris: Dat QUADRO compleet ‘Made in Germany’ is, verbaast velen. Naast het kwalitatieve aspect kunnen wij daardoor ook veel meer direct invloed uitoefenen op het productieproces. Het tweede belangrijke punt is de klanttevredenheid: je zult nooit tevreden klanten hebben als je een product aanbiedt dat je na een seizoen weer moet weggooien. De zorg voor onze klanten houdt niet op na de aankoop. Met de aankoop is de transactie nog lang niet afgesloten, maar begint dan juist pas. Wij bieden bijvoorbeeld gratis een modellendatabank met ontelbare constructiemogelijkheden aan, waardoor het klimrek steeds op een andere manier kan worden gemonteerd, bijvoorbeeld als het kind zin heeft in iets nieuws of een sprong heeft gemaakt in de motorische ontwikkeling. Dat is overigens een geweldige feature. Je hoeft niet steeds alles opnieuw te kopen, want je kunt er samen met het gezin ook eenvoudig iets anders van maken; daarvoor is immers ook de modellendatabank bedoeld. Deze feature is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Dorian: Onze filosofie houdt ook in dat we goed luisteren en ingaan op vragen van onze klanten. Niet alleen door middel van directe feedback uit e-mails, maar ook via onze community’s in verschillende landen. Daar zijn medewerkers van QUADRO aanwezig; ze lezen de vragen en beantwoorden ze. In bijna elk land, waar QUADRO wordt verkocht, heb je de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met de medewerkers. Zaken waarop klanten ons wijzen, nemen wij zeer serieus en bespreken ze uitgebreid. Voorheen hadden we niet de mogelijkheid om te zien wat de klant misschien in de tuin had staan en tegen welke problemen hij aanliep – terwijl het probleem misschien heel gemakkelijk door ons kan worden opgelost. Doordat we rechtstreeks contact hebben met de klant, kunnen we hem ook veel beter begrijpen.

Man op QUADRO motor
Dorian op zijn QUADRO motor

Is het een voordeel om kinderen te hebben als je bij QUADRO werkt?

Boris: Zeker. Je perspectief verandert compleet als je kinderen hebt. Eerst was het alleen speelgoed dat ik kende uit mijn kindertijd – van de verschillende fases van de kindertijd die QUADRO bestrijkt, was ik me als kind echter helemaal niet bewust. Ook niet, toen ik al volwassen was. Dat werd totaal anders toen er thuis kinderen rondliepen. Sindsdien kan ik hun behoefte en hun mogelijkheden veel beter inschatten. Zo hebben we naast de vijf basisbouwpakketten My First QUADRO, Starter, Basic, Junior en Universal, die tientallen jaren geleden werden ontwikkeld, pas enkele jaren geleden de Adventure, Evolution en Beginner ontworpen. Door halve panelen, de 15cm-buizen en een uitgekiende onderdelenstructuur zijn ze geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Een kind tussen 6 en 12 maanden oud, kan niet altijd direct een niveauverschil overwinnen dat hoger is dan 25 centimeter. Met de nieuwe bouwpakketten hebben wij ons op een jongere doelgroep ingesteld. Dat veel van mijn collega’s kinderen hebben, is voor deze ontwikkeling wel koers bepalend geweest.

Dorian: Mijn twee dochters helpen me om mijn klanten beter te begrijpen. Doordat ik heb gezien hoe ze ermee spelen, kon ik ervaringen opdoen.

Welke situatie bij QUADRO is jullie altijd bijgebleven?

Dorian: Ik denk dat Boris nu urenlang zou kunnen gaan vertellen …

Boris: Dat zou waarschijnlijk echt kunnen. Maar ik noem er eentje: in de jaren negentig ben ik samen met de huidige directeur met de bus dwars door Europa gereden – we hebben in tientallen Toys-“R”-Us-filialen zogenaamde QUADRO displays incl. reclameposters opgebouwd, waarin vervolgens de QUADRO bouwpakketten werden geschoven. Dat was een geweldige actie.

Falk: Mensen, stoor je niet aan mij, ik ben meteen weer weg, hierover kan ik ook kort iets vertellen: Boris en ik waren toen op pad met een VW-bus vol QUADRO displays. We waren 18, 20 en waren natuurlijk helemaal verkeerd gereden; wij kwamen ergens tussen Oostenrijk en Zwitserland op een berg in niemandsland uit. Het was aardedonker. Over een weg met haarspeldbochten reden we naar beneden. Door het grote gewicht van de bus en de hoge snelheid werden de remmen zo heet dat we op de motor moeten bijremmen. Bij de remmen trad zoveel fading op dat we echt in levensgevaar waren. Als er tegenliggers waren geweest, zouden we er vol op zijn ingereden. Maar we zijn veilig beneden aangekomen en direct uitgestapt, vol adrenaline. Ik kan me nog goed herinneren dat wij de landkaart – navigatiesystemen bestonden toen nog niet – naast de lichtgevende, gloeiend hete remschijven van de bus hebben gehouden en die zonder problemen konden lezen. De bus zag er op een paar meter afstand uit als een formule 1-wagen die midden in de nacht een bocht ging aansnijden. Waanzin! Bovendien waren we op die leeftijd niet zachtzinnig met de auto, ook niet wat de muziek betreft. Nadat we de bus, een huurauto, hadden ingeleverd, kregen we een paar dagen later een reactie: het autoverhuurbedrijf was sprakeloos over de toestand van de auto. Ze zeiden letterlijk dat de auto totaal versleten was: remmen, luidsprekers en banden vertoonden slijtage die normaal gesproken pas na jaren – en niet na weken – optreedt. Bovendien was de turbolader lek. Dat was echt ongehoord – naar niemand zou zo snel alle Toys-“R”-Us-filialen hebben aangedaan als wij. Oké, mensen, ik ga er weer van door.

Dorian: Mij schiet ook nog niets te binnen! In maart 2020, toen de eerste lockdown begon, explodeerde het aantal bestellingen, omdat alle kinderdagverblijven en speeltuinen dicht waren. Daardoor is de vraag, die daarvoor al heel hoog was, nog sneller gestegen. Aanvankelijk waren we blij met alle extra bestellingen, totdat het ons duidelijk werd dat we ze ook moesten afhandelen. We hebben vele overuren moeten draaien, zelfs in het weekend, en ’s avonds als de kinderen al in bed lagen. Want wij wilden onze klanten niet in de steek laten. Het was wel een waardevolle periode, omdat het team daardoor nog hechter is geworden.

Kinderen op QUADRO klimrek uit de jaren 80
Boris als kindmodel glijdend van de QUADRO klimhelling

Wat is jullie favoriete product? En wat vinden jullie kinderen het mooiste?

Dorian: De QUADRO bouwpakketten.

Welke precies?

Dorian: Allemaal!

Boris: Dat zou ook mijn antwoord zijn. Ik vind het lastig om een concreet product te noemen. Maar de kinderen vonden de waterglijbaan fantastisch. Dat is een product dat in elk geval wordt ondergewaardeerd. Ten eerste is de kwaliteit niet te evenaren door de dikke folie. Voor kinderen is het super: het ding is zes meter lang en er ligt water op – de kinderen nemen een aanloop en zoeven eroverheen. Dat wordt direct een wedstrijd om wie het verste glijdt. De waterglijbaan kan echter ook dienen als vervanging voor een zwembad.

Dorian: Zelf ben ik helemaal weg van de combinatie bouwpakket en glijbaan. Plus de mogelijkheid om zelf creatief te worden en van losse onderdelen iets nieuws te maken. Dan word je bijna een architect. Echt een uitdaging.

Boris: Mijn dochter vindt ook alles geweldig – of het nu gaat om kleine kubussen of een groot kasteel. En de glijbaan is eigenlijk altijd populair.

Nog een totaal andere vraag: wat is eigenlijk QUADROpro dat op de website staat?

Boris: Wat onderdelen en kwaliteit betreft verschilt het niet van de normale QUADRO. Het zijn gewoon kleine bouwpakketten. QUADROpro spreekt een heel andere doelgroep aan. De bouwpakketten kun je los kopen of ze combineren met andere bouwpakketten, een glijbaan en uitbreidingen. Bij QUADROpro heb je steeds een bepaald model dat je op maat en naar behoefte uitzoekt. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld voor de professionele sector, bijvoorbeeld voor peuterspeelzalen, kdv’s, autobedrijven of wachtkamers – daarom ook het achtervoegsel ‘pro’. Daar hebben ze behoefte aan hele andere modellen dan de modellen die particuliere klanten in de huiskamer of in de tuin zetten. Meestal zijn die constructies ook veel groter. Voor de professionele sector zijn er ook zwembadplatformen die wij onder het merk QUADRO Aqua aanbieden.

Boris, welke ontwikkeling heb jij in de loop der jaren waargenomen bij QUADRO? Wat is er veranderd?

Boris: Alles! Enerzijds werd het product zelf steeds verder ontwikkeld, ook kwalitatief. Anderzijds is er ook veel veranderd in het bedrijf zelf. Van de reorganisatie aan het begin van deze eeuw tot enkele verhuizingen aan toe – en op een bepaald moment zijn we in het luxueuze kantoor in Hamburg-Bergedorf beland, waar we nu zitten. Verder de snelle omzetgroei in de afgelopen jaren.

Wat zijn jullie bij QUADRO en met QUADRO nog van plan? Waar zien jullie QUADRO in de toekomst?

Boris: We willen natuurlijk dat QUADRO internationaal blijft groeien en ook in andere landen een zo groot mogelijk marktaandeel verovert.

Dorian: Precies, ons doel is het om QUADRO internationaal bekend te maken, zodat kinderen over de hele wereld ermee kunnen spelen. De grootste uitdaging daarbij is echter de logistiek. We hebben ons laten inspireren door mensen die van QUADRO iets heel anders hebben gemaakt dan dat wat wij oorspronkelijk hadden bedacht. Langzamerhand bedenken we steeds weer nieuwe mogelijkheden om QUADRO te gebruiken. Het klinkt misschien grappig als je terugblikt op een bedrijfsgeschiedenis van meer dan 40 jaar, maar het voelt voor ons alsof we nu pas echt aan de reis met QUADRO beginnen.

Dank jullie wel voor het gesprek!

Reacties

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.